Min ena labrador ger mig utslag, den andra ger mig inga besvär alls

Min ena labrador ger mig utslag, den andra ger mig inga besvär alls

Många allergiker får utslag av vissa hundar medan andra går att ha utan problem – även om de tillhör samma ras. Med mer kunskap om hundallergen och genom allergentest blir det snart lättare för allergiker att hitta fram till rätt hund.

Viveka Brännström är 65 år gammal och bor tillsammans med sin man på Möcklö, en ö i Karlskronas skärgård. Där kretsar en stor del av hennes liv kring hundar – de umgås flitigt och hon jagar ofta gäss och änder tillsammans med dem. Trots att hon fått diagnosen hund- och hästallergiker har hon ändå valt att ha pälsdjur. I vår intervju berättar Viveka bland annat om att "min labrador ger mig utslag" - ett vanligt fenomen hos hundägare med allergiska besvär.

– Jag tycker ju så mycket om dem, så därför har vi hundar. Även om jag har allergi så kan jag inte tänka mig ett liv utan hundar. Just nu har vi två labradorer och en springer spaniel, berättar Viveka.

Forskning visar att allergivänlighet hos hundar skiljer sig mer mellan individuella hundar än mellan hela raser (Läs mer på Medi-Tec.se: Allergivänliga hundraser – en myt?). Det har Viveka erfarenhet av. Hennes springer spaniel skapar inga allergiska besvär, inte heller den ena labradoren. Men den tredje hunden, även den labrador, reagerar hon på.

Min labrador ger mig utslag

min labrador ger mig utslag och en bild som illustrerar hur en labrador ser ut

Labradorer kan ha både ljus eller mörk päls.
 

– Min labrador ger mig utslag, Assar, men min andra skapar inte några allergiska besvär alls. När Assar slickar på mig eller råkar riva mig så börjar det direkt klia och jag får utslag på huden, det händer aldrig med min andra labrador, berättar hon.

Även andra hundar kan ge Viveka stora besvär med utslag, snuva och ögon som kliar. Men hon har märkt att hon känt av sin allergi mer när hennes egna hundar varit valpar, i jämförelse med när de växt upp.

– Jag är alltid mer allergisk när de är valpar men efter ett tag blir allergin mildare. När de är små brukar de ju också busa och rivas mer, och jag har haft turen att kunna vänja mig av all närkontakt medan andra allergiker kan ha stora problem även när hundarna växt upp, säger hon.

Hon berättar om sin svåger som också är hundallergiker.

– När han hälsar på hemma hos oss tar det en halvtimme sedan börjar han nysa och får helt röda ögon. Men trots att han reagerar så starkt på våra hundar har han haft turen att hitta en labrador som han kan ha hemma och som inte skapar några allergiska problem.

Allergentest och allergiprofil gör det lättare att hitta rätt hund

Att Viveka och hennes svåger reagerar starkt mot vissa hundar och inte alls mot andra - trots att de kan tillhöra samma ras - är de inte ensamma om. Att min labrador ger mig utslag, eller min schäfer eller pudel ger mig utslag, är med andra ord en relativt vanlig upplevelse hos hundallergiker.

I dag finns det sex kända hundallergen som hundallergiker kan reagera mot, vilket går att jämföra med till exempel kattallergi där över 90 % är allergiska mot ett dominerande allergen. Inget av de sex hundallergenen är lika dominant och det gör hundallergi mer komplicerat (Läs mer på Medi-Tec.se: Allergisk mot hund).

Allergidiagnostik kommer att göra det möjligt att ta reda på vilket/vilka allergen man reagerar mest på. Är man exempelvis allergisk mot Can f 2 och Can f 3 skulle man kunna umgås med en hund som utsöndrar främst Can f 1 och Can f 4. För Viveka, hennes svåger och andra allergiker betyder detta att man lättare kan hitta fram till en hund som ger minst möjliga besvär.

Ett första steg mot en fungerande allergidiagnostik är att testa sin hund (Läs mer på Medi-Tec.se: Testa din hund). På så sätt kommer det sedan att gå att ta reda på hur allergivänlig hunden är, och senare jämföra resultatet med sin personliga allergiprofil. För Viveka, som inte låter sig hindras av sin allergi, skulle det förenkla valet av hund. Hon planerar nu att köpa en valp, trots sin allergi. Hundar är ju hennes liv.

– Vi ska snart få hem en liten labradorvalp. Då blir det till att vänja sig igen, säger hon och skratta