Allergenminskande schampo – Hundsport testar

Allergenminskande schampo – Hundsport testar

För bra för att vara sant, eller...

Ett schampo som gör att många allergiker kan leva med hund utan problem? Kan det verkligen fungera? Ja, svarar företaget Medi-Tec på frågan. 

TEXT: URSULA WILBYFOTO: URSULA WILBY, CAMILLA HEIN- MERT JONSSON, ANDREA KARLSSON, MARINA ERIKSSON. UR HUNDSPORT NR 5/2015

Så vi beslutade oss för att testa hur mycket sanning det låg bakom påståendet. Visst är det så att man som pälsdjursallergiker ska städa ofta, inte låta hundarna vistas i sovrummet och givetvis inte låta dom sova i sängen. Inga hundar i soffor och i den mån man har mattor, så ska dessa vara lättvättade. Men hur fungerar det i ”verkliga livet”? Då när man kanske inte alltid lever så som man bör. När hunden får lov att ligga i både säng och soffa? Vi valde ut ett antal hundägare och lät dom testa det speciella allergenminskande schampot från Allergenius. Hundarna badades en gång/vecka i fyra veckor. 

Katarina har varit allergisk sedan 15-års ålder. Allergin yttrar sig genom att hon får astmaanfall och andnöd. Men detta har inte stoppat henne från att ha djur. 

”Jag är inte beredd att lägga ner mitt djurintresse. Så det har alltid funnits både hästar och hundar i mitt liv. I dagsläge har jag en ridgeback och två shih tzu, alla tre är hanhundar. Jag badar småhundarna en gång i veckan och ridgebacken var 14:de dag. Så visst har jag anpassat mig till min allergi. Sängkläder byts en gång i veckan, jag dammsuger ofta och har mattor som är lättvättade. Jag försöker att ha så få saker som möjligt stående framme. Men mina hundar sover i både säng och soffor. Vanligtvis reagerar jag mest på ridgebacken under fällningsperioderna och mest av allt när han slickar på mig, då får jag rejält kliande utslag.” 

Hur gick det? 
”Jag kände faktiskt en enorm skillnad efter enbart ett endaste bad. Tillräckligt stor skillnad att jag kunde sluta med mina mediciner. Sedan kan man förstås tycka att det kan finnas en viss placebo-effekt, men jag har en extremt allergisk kompis som i vanliga fall reagerar starkt på min ridgeback.

Hon hade ingen aning om att jag testade det här schampot och reagerade inte alls när hon träffade ridgebacken sist. Intressant! Visst är man skeptiskt inställd, men detta har fungerat över all förväntan. En positiv sidoeffekt var att jag slapp använda balsam på mina shih tzuer. Den ena hunden har en rätt jobbig päls som mer känns som stålull och jag brukar använda massor av balsam på honom, men det har inte behövts. Han har aldrig haft så bra päls som nu!”

Andrea märkte först av sin pälsdjursallergi 2005. Hon hade rottweiler på den tiden och hennes allergi yttrar sig genom att ögonen rinner och hon blir täppt i näsan. ”Att välja bort hund finns inte i min värld! Så jag har mest ignorerat.  Alternativet till ett liv utan hund är noggrann städning som innebär att jag våttorkar minst var tredje dag. Dammsugning fungerar inte eftersom jag då bara fördelar allergenerna.

Rottweilern låg i sängen, och det gör även mina två dansk-svenska gårdshundar, inte så smart kanske. Och det var heller inte meningen. Efter rottweilern var det tänkt att det skulle vara slut på hundar i sängen, men de två jag har nu är äldre omplaceringshundar som har sovit i sängen hela sitt liv, så det kändes lite fel att försöka stoppa det. Men nästa hund får definitivt sängförbud!”

Hur gick det? 
”Det märktes stor skillnad ganska omgående efter första badet, det blev bättre med både ögon och näsa. Inte helt perfekt, men långt mycket bättre! Ett bad i veckan har det varit, och jag märker också av när det blir dags att bada på nytt. Jag ska absolut fortsätta med schampot, och det gäller även nästa hund.

En rolig sak är att den ena tiken blev som en liten fluffboll av schampot. Ingenting som stör mig på något vis, det som däremot stör är att schampot luktar ”veterinär”. Där hade jag gärna velat ha en godare doft!”

Camillas allergi visade sig redan i 8-9-års åldern. Hon växte upp med både katt och hund och enligt läkaren skulle allergin växa bort. Men det har den tyvärr inte gjort.

”Samtidigt fick jag också pollenallergi, och det är tydligen rätt vanligt. Allergin yttrar sig genom att mina ögon rinner och att näsan blir täppt. Det kan gå rejält på andningen också och just till våren får jag ofta luftrörskatarr. Vi har åtta hundar här hemma och det är naturligtvis lite dumt att ha så många, men så är det mina hundar, och mannens hundar och våra fyra barn som också har hundar. Flera av dessa är rätt gamla så antalet kommer att reduceras efterhand.  I dagsläge har vi drever, stövare, bullmastiff, fransk bulldogg och dvärgpinscher.

Och ja, dom ligger i sängen och i alla möbler. Inte heller så smart. Jag städar konstant och byter sängkläder väldigt ofta. Det finns heller inga mattor i huset och allt som har med hundarna att göra är sådant som jag lätt kan tvätta. Ibland har jag tänkt på hur det skulle vara att leva utan hund och jag lovade mig själv att om något av barnen blev allergiskt så fick det bli ett djurlöst liv. Men inget av barnen har drabbats. För att hålla allergin i schack använder jag tabletter, ögondroppar, nässpray och har även en inhalator.”

Hur gick det?
”Ett bad i veckan på åtta hundar var rätt mycket och jag blev oftast lika blöt som hundarna! Men jag märkte faktiskt skillnad redan efter första badet. Under tiden som hundarna har badats har jag sluppit ta mediciner och inte haft den sedvanliga luftrörskatarren. Men mest imponerande är att jag har kunnat ha kontaktlinser hela dagen. Vanligtvis står jag inte ut mer än några timmar på sin höjd! Ett enkelt schampo att använda som inte löddrade överdrivet och hundarna kändes väldigt fina och mjuka i pälsen efteråt.

En positiv bieffekt är att en av hundarna brukar bli rejält mjällig efter bad, men det blev mycket mindre mjäll av schampot! Mycket jobb att bada så många hundar, men detta tänker jag fortsätta med!”

Marina har vuxit upp i en familj med två allergiska bröder och en allergisk mamma. Och det har inte alltid varit lätt att kombinera med ett stort intresse för djur. 

”Det har alltid funnits djur i min närhet, men dom har inte bott inne i vårt hus. Jag red mycket och det innebar att jag fick ta källarvägen, byta alla kläder och duscha innan jag kom in i huset. Jag har nu två franska bulldoggar och det har tyvärr inneburit att umgänget med familjen är rätt begränsad. Hälsar jag på hos mamma har jag en inomhushage med mig och hundarna får enbart vistas i köket där det inte finns stoppade möbler. Och så fort mamma har rört hundarna har hon varit tvungen att tvätta händerna. Att besöka mig i mitt hem har enbart gått i korta stunder, min ena bror, som är mest drabbad, kan inte hälsa på alls hemma hos mig. Ingen lätt situation.”

Hur gick det?
”Över all förväntan! Jag hade nämnt för mamma att jag skulle vara med på testet, men sedan tog det lång tid innan schampot kom och innan jag började bada hundarna. Efter första badet besökte jag mamma, utan att nämna något för henne, men hon upplevde klar skillnad direkt! Sedan har det bara blivit bättre för varje bad. Problemen har inte försvunnit hos min familj, men blivit avsevärt mindre för varje bad. 

Jag har också en allergisk kompis som direkt märkte skillnaden, fantastiskt! Innan testet var jag lite orolig eftersom en av mina hundar själv är allergisk, och jag undrade hur den skulle reagera på schampot, men det blev ingen reaktion alls. Schampot löddrar ytterst lite och luktar ingenting, det är väl mest det jag har reagerat på. Och att det är så snabbt gjort, inget krångel alls. Badar man en allergisk hund i specialschampo måste det sitta i under tio minuter för att fungera. Här var det inget liknande.

Blanka och fina i pälsen blev hundarna också. Ja, detta vill jag absolut fortsätta med, så lite jobb som inneburit en så stor förbättring för min familj!”

I Annikas fall är det hennes man som är allergisk mot bichon-blandningen. Han har vuxit upp med hund och älskar hundar men det tog fram till för ett år sedan innan det blev hundköp. Trots dotterns tjat. Han får problem med ögonen och, om han har haft närkontakt med hunden, även utslag. Det blir mycket handtvättande och byte av sängkläder. ”Visserligen sover hon inte i sängen, men det händer ju trots allt att hon hoppar upp om vi ligger och drar oss lite längre under helgerna. Vi har valt bort mattor och har så få textilier som möjligt i hemmet. Och ja, det blir en hel del städande.”

Hur gick det?
”Så där - det är väl det bästa jag kan säga. Vi kunde inte märka annat än en ytterst marginell skillnad. Och det är inte heller så att min man har ändrat sitt sätt att umgås med hunden, inget extra klappande med andra ord. Men tyvärr blev han inte påtagligt bättre under testperioden.”

Niki är själv inte allergisk, men det är däremot hennes pappa som passar hennes hund på dagarna. Niki bor inte längre hemma, och förutom hennes egen chihuahua finns det ytterligare en hund i familjen. 

”Så fort pappa är i samma rum som pälsdjur, sticker det i hans ögon och vi har alltid städat och vädrat. Det känns som om vi städar i princip dagligen.

Förr hade vi stora ullmattor, men hemmet är nu inrett på ett mera allergivänligt sätt. Inga tunga mattor längre, utan istället stora golvytor som är enkla att våttorka och mattor som går att tvätta i tvättmaskinen. Pappa är snabb till att säga till och märker direkt av ögonen när hundarna är lite smutsigare i pälsen. Situationen är rätt jobbig, och vi kan knappast städa oftare eller mera noggrant än vi redan gör.”

Hur gick det?
”Pappa brukar vara snabb med att berätta när han känner obehag från hundarna, men efter att vi började bada hundarna har han inte märkt något! Jag är verkligen jätteglad att detta har fungerat så bra, och eftersom pappa inte haft några ögonproblem, har vi också kunnat städa lite mindre…skönt!

Även om hundarna är små, är det trots allt rätt drygt att bada varje vecka. Så jag tänkte testa att dra ut lite på tiden mellan baden och se hur det fungerar.” 

 

Faktaruta:

Sex olika allergener hos hund orsakar allergier

> Ämnen som orsakar allergier kallas för allergener.

> I dagsläge känner vi till sex olika allergener hos hund. En av dessa allergener utsöndras av prostatan och hittas därför enbart hos okastrerade hanhundar.  Resterande allergener finns i hud och saliv hos hunden. 

> Allergener sprids från hund till omgivningen och återfinns bland annat i möbler och textilier.

> Schampot är djuprengörande och både fångar in och avlägsnar allergenerna från hunden samt minskar svamp och lugnar hudens produktion av mjäll (det är i mjällen som allergenerna finns). 

> Olika hundindivider utsöndrar olika mängder allergener. Detta innebär att man kan behöva bada under en längre period (än de fyra badtillfällen som utgjorde testet) innan den allergiska individen märker en påtaglig skillnad.

> Givetvis beror framgången även på hur pass allergisk personen i fråga är, och om det finns andra bakomliggande allergier förutom den mot hund.  

> Schampot är utvecklat och producerat under läkemedelsnära former i Sverige. 

 

Artikeln publicerades i Hundsport nr 5/2015. Här hittar du en PDF av artikeln

Här beställer du schampot.