Viveka valde rätt valp med hjälp av allergentest

Viveka valde rätt valp med hjälp av allergentest

Med hjälp av allergentest bestämde sig allergikern Viveka för vilken valp hon skulle köpa. Testet gjorde att valet föll på den lilla labradortiken Selma, som inte gett sin matte några allergiska besvär alls.

I höstas gick Viveka Brännströms labrador Assar bort. Kort därefter bestämde hon sig för att köpa en ny labrador att göra henne och sina andra hundar sällskap hemma på Möcklö i Karlskronas skärgård. Viveka är 66 år och hon har varit hund- och hästallergiker sen hon var liten. Hon har erfarenhet av att vissa hundar ger henne allergiska besvär medan andra går att ha utan allergiska reaktioner, trots att de tillhör samma ras. Det berättar hon om i artikeln ”Min ena labrador ger mig utslag, den andra ger mig inga besvär alls”. 

Nu har hennes nya valp, en gul labradortik som fått namnet Selma, äntligen fått komma till sitt nya hem. En vecka har den lilla valpen varit hos Viveka och hittills har inga allergiska reaktioner märkts av, trots att Viveka brukar känna av allergin som mest när hon umgås med valpar.

– När valpar busar och bits lite brukar jag alltid få klåda men nu har jag inte märkt av någonting. Hon brukar vilja ligga i min famn, och jag har inte känt av besvär, berättar hon.

Valet stod mellan två valpar

Viveka visste sedan innan vilken uppfödare hon ville gå till för att hitta en ny labrador. Hon hade också andra önskemål som spelade in.

– Assar, min labrador som fick avlivas, var gul så jag visste att jag ville att den nya valpen också skulle vara gul. Sedan ville jag ha en tik för det passar mig bättre.

Uppfödaren Inga-Lena Djurberg hade tre tikar, varav den ena i temprament antagligen inte skulle passa Viveka och därför valdes bort. De andra två valparna testades med allergentest när de var sex veckor gamla och resultaten var tydliga.

– För mig spelade det ingen roll vilken av valparna det blev, så jag tänkte att jag lika gärna kunde göra testet för att se om det fanns någon skillnad mellan valparna. Och sen visade det ju sig att det var stor skillnad och då blev valet solklart, säger Viveka.

De här resultaten visade allergentesten på valparna:

Valp 1 (Selma)

Valp 2

De första två värdena visar allergennivåerna i pälsen och de tre senare nivåerna i valparnas saliv. Testresultaten visar att valp 1 har lägre allergennivåer än valp 2 i både päls och saliv på samtliga allergen förutom Can f 2. 

Inga-Lena Djurberg var den som utförde allergentesten. Hon berättar att hon stötte på en del negativa röster när hon beskrev att hon testat några av sina valpar. Bland annat gällande huruvida en allergiker verkligen bör skaffa hund och även om allergivänlighet ska väga in i ett köp.

– När jag förklarade hur testet skulle underlätta i kundens val av valp ändrade folk inställning och sa att det lät som en bra sak. Jag berättade att det var hundägare som redan hade tre hundar hemma och som nu ville skaffa ytterligare en hund, och att testet hjälpte henne att besluta vilken valp hon skulle köpa, säger Inga-Lena. 

Valpen Selma är nu drygt nio veckor och gör Vivekas andra hundar Moltas, Tekla och Sigge sällskap hemma. Att det blev just Selma som fick bli del av familjen är Viveka supernöjd med.

– Det känns fantastiskt att det fungerade! Nu tänker jag på hur det skulle varit om jag inte hade testat hundarna och valt den andra valpen istället. Då hade jag kanske reagerat jättestarkt nu.

Valpen Selma.