Läkarnas råd: Byt karriär

Läkarnas råd: Byt karriär

Att ta mediciner sex gånger om dagen för sin hundallergi var inget som Hanna Karlsson såg som hållbart. Inte heller att ge upp sitt yrkesval och största intresse – hundar. 
– Ibland kunde jag inte andas, men det är helt borta nu. Nu kan jag till och med ha hunden i soffan och sängen. 

Hundar har alltid haft en självklar plats under Hanna Karlssons uppväxt. När hon började på Naturbruksgymnasiet i Norrköping var det ingen slump att hundar blev inriktningen på utbildningen. I samband med skolstarten skaffade hon sin första egna hund – tollaren Baileys. Hanna hade under många år lidit av allergi mot kvalster och katt, men började även känna allergiska besvär mot hund. Hon mådde allt sämre av den miljö hon vistades i dagligen.

– Ju mer jag utsatte mig för desto mer allergisk blev jag. Och det är inte så kul när det är ens liv, säger Hanna Karlsson.

Baileys på promenad.

I dag jobbar Hanna på Arken Zoo i Norrköping, som hundinstruktör och hjälper till extra på ett hundpensionat. Hon upptäckte Allergenius® Dog Specialschampo efter att ha läst om det i ett reportage i tidningen Hundsport. I artikeln testar ett antal hundägare att schamponera sina hundar under en tid. Resultaten hos användarna var positiva gällande både allergier och pälskvalité. Butiken, som Hanna jobbar i, köpte kort efter in schampot och då var det ingen tvekan för henne att testa det på sin egen hund.

– Först tänkte jag att pälsen eller huden skulle bli dålig, men den blir alldeles len och fin. Jag brukar berätta om mina erfarenheter till våra kunder och personer som inte är allergiska köper ibland schampot just på grund av att pälsen blir så bra. Sedan är det skönt att det bara krävs en enda produkt.

Ibland badar Hanna hundar i sin närhet med andra typer av schampoprodukter för hundar. Dessa hundar doftar mer parfymerat med en tydligare doft, menar Hanna. 

– Min hund luktar inte parfym utan bara väldigt rent. Och det känns ju bättre att det inte är massa parfymer som bidrar till det, säger hon.

Har minskat medicineringen

Hanna tog länge upp till sex allergitabletter om dagen kombinerat med astmaspray eller adrenalinsprutor vid akut behov. Det var däremot inget som hon såg som en långvarig lösning. Dels eftersom det är besvärligt att ta dem så ofta och att det dessutom påverkar allmänhälsan i form av trötthet. 

– Att ta mycket mediciner varje dag är jobbigt och så länge jag schamponerar min hund så slipper jag ta mina tabletter så ofta som jag brukade göra förut. 

Sedan i våras har Hanna schamponerat Baileys en gång i veckan och tar i dag endast två tabletter på morgonen samt en på kvällen om det behövs.  

– Förut harklade, snörvlade och hostade jag hela tiden och hade klåda på kroppen. Ibland kunde jag inte andas, men det är helt borta nu. Nu kan jag till och med ha hunden i soffan och sängen. Jag har till och med slutat helt med kvällstabletten och känner direkt när det är dags att schamponera. Det är definitivt värt besväret eftersom jag mår så mycket bättre, säger Hanna Karlsson.

Balieys torkar sig efter ett bad.

Kan fortsätta jobba med det hon vill 

Flera olika läkare som Hanna varit i kontakt med angående sin allergi har sagt åt henne att undvika det hon är allergisk mot, men det är enligt henne omöjligt eftersom hon inte kan tänka sig att jobba med något annat. Specialschampot har inneburit att Hanna Karlsson kan fortsätta med det hon alltid har velat göra och menar att det till och med har förändrat hennes liv. Eftersom schampot även fungerar på katter så ökar det möjligheterna för henne att skaffa fler djur, vilket är något av en dröm. Sedan är det ju en bonus att pälsen blir så fin.

– Så länge jag schamponerar min egen hund så mår jag bra. Det gör även att jag tål att utsätta mig för det jag är allergisk mot på jobbet och privat. Jag börjar se ljuset i tunneln, säger Hanna Karlsson.

Här beställer du schampot